Kilpa- ja erityisesti huippu-urheilijat ovat velvollisia noudattamaan dopingsääntöjä.

Urheilija on aina itse vastuussa käyttämistään aineista, eikä tietämättömyys saa olla syy dopingrikkomukseen.

Urheilijan tulee tarkistaa aina ajan tasaisista luetteloista käyttämiensä valmisteiden (lääkkeet yms) sallittavuus. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä. Lääkehaku ei sisällä erityislupavalmisteita. Mikäli haettua lääkevalmistetta ei löydy, käyttäjän tulee olla yhteydessä SUEKiin.

Teknokemiallisia tuotteita, homeopaattisia valmisteita, ravintolisiä ja niin sanottuja luontaistuotteita ei SUEK:n lääkehaussa ole. Niiden koostumusta tulee tiedustella myyjältä tai maahantuojalta ja pyytää todistuksen siitä, etteivät ne sisällä aineita, jotka antavat positiivisen dopingtestituloksen. Elintarvikkeista, kauneudenhoitotuotteista ja teknokemiallisista tuotteista ei SUEKin tietämyksen mukaan ole saatu positiivista testitulosta Suomessa. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä.

Aina lääkäriltä hoitoa saadessaan urheilijan tulee kertoa kuulumisesta dopingvalvonnan piiriin. Apteekista itsehoitolääkettä ostaessaan tulee urheilijan tarkistaa hoidoksi aikomaansa lääkkeen sallittavuus. Jos lääkäri määrää urheilijalle apteekissa valmistettavan lääkkeen, jolla ei ole kauppanimeä eli niin sanotun ex tempore -valmisteen, tulee urheilijan selvittää lääkäriltä tai apteekista, sisältääkö lääke Dopingaineryhmät ja dopingaineet -osassa olevaa kiellettyjä aineita kielletyssä muodossa.

Suomessa ja ulkomailla saattaa olla samannimisiä lääkevalmisteita, jotka sisältävät eri lääkeaineita. KAMU-lääkehausta ei siksi tule tarkistaa ulkomailta hankittujen lääkkeiden sallittavuutta. Ulkomailta hankittujen lääkkeiden osalta on selvitettävä WADAn alkuperäisen englanninkielisen kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelosta tai sitä vastaavasta SUEKin Dopingaineryhmät ja dopingaineet -osasta, etteivät ne sisällä kielletyiksi luokiteltuja aineita. KAMU -mobiilisovelluksessa on myös luettelo eri maiden lääkeluetteloista.

STLL:n Antidoping-ohjelman ja ohjeet löydät täältä: https://www.stll.fi/luistelijalle/antidoping/

Tutustuthan huolella myös SUEK:n kattavaan materiaaliin ko.asiasta.

TTK:n seurasäännöissä jokainen jäsen on myös sitoutunut noudattamaan ko.säädöksiä.